top of page

Livskvalitet i lokalsamfund kan ikke gøres op i penge

Det er nemt nok at sidde på et kontor i Trafikstyrelsen i København og foreslå stationslukninger, så der ikke bliver de forstyrrende stop for de hurtige tog mellem landsdelene.

Trafikstyrelsen mener, at det vil gavne rigtig mange brugere og kun skade ganske få, hvis man lukker stribevis af små stationer. Det er sikkert rigtigt. Men så er spørgsmålet, hvad vil vi politisk beslutte? Vil vi en udvikling, der mere og mere fjerner grundlaget for livet på landet og i de små byer? Mit svar er nej.

Ser man på Svendborgbanen, vil gevinsten ved at lukke fem stationer (Fruens Bøge, Højby, Pederstrup, Rudme og Stenstrup Syd) betyde, at der frem for timedrift vil komme halvtimedrift i Hjallese og Kværndrup.

Øvrige stationer har halvtimedrift i den nuværende køreplan fra kl. 5 til kl.

18. Hjallese og Kværndrup stationer benyttes af ca. 290 daglige brugere, mens de fem stationer trafikstyrelsen vil lukke benyttes af ca.

500 dagligt. Man forringer altså forholdene på Svendborgbanen for langt flere end man forbedrer forholdene for. For resten af Svendborgbanens passager er der ingen gevinst, idet Trafikstyrelsens lægger op til, at der ikke er nogen tidsmæssig gevinst i den nye køreplan for Svendborgbanen.

Jeg foreslår, at man hellere skulle arbejde for, at alle på Svendborgbanen får bedre forhold ved at udbygge banen med flere trækninger med dobbeltspor og bedre og flere signaler. På den måde vil Svendborgbanens tog kunne køre hurtigere og mere stabilt til glæde for alle.

Samtidig er det også et signal fra politikerne om, at man støtter op om dem, der vælger at bo og leve på landet og i de små byer. Selvfølgelig har borgerne langs Svendborgbanen en pligt til at støtte op og være aktive i deres lokalsamfund. Men det kræver også, at borgerne oplever politisk opbakning og ikke kun overlades til embedsmænd og deres regneark mht., hvad der kan betale sig eller ej. Livskvalitet kan ikke gøre op i penge.

'For resten af Svendborgbanens passager er der ingen gevinst, idet Trafikstyrelsens lægger op til, at der ikke er nogen tidsmæssig gevinst i den nye køreplan for Svendborgbanen.

Bragt i Fyns Amts Avis d. 16.04.2014

bottom of page